tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Ihmeellistä...

Työpaikan ikkunasta ulos katsoessani näin jäniksen. Sellaisen valkoturkkisen jäniksen, jolla on pää ruskea. Paha sanoa, mitä se tässä ikkunan alla teki, kyyristeli ja katseli ympärilleen. Ilmeisesti sillä on oma reittinsä tästä pihan poikki.

Jäniksen näkeminen on sinällään aika ihmeellistä, kun olen tottunut enimmäkseen näkemään pupujussin jälkiä pitkin pihoja. Täällä kuitenkin näkee livenä ne jäljet jättäneen koipeliininkin. Ehkä se johtuu siitä, että luonto tuntuu olevan täällä lähempänä ihmistä. Välistä tuntuu suorastaan siltä, että villi luonto tunkee syliin asti. Pihat eivät ole sellaisia kivisiä alueita kuin Etelä-Suomessa. Täällä pihat ovat kyllä hyvin hoidettuja, mutta ne rajautuvat metsän reunoihin yllättävän usein. Ensin on tasaista nurmikkoa ja aidan toisella puolella voisi hyvin kuvitella susilaumoja vaeltelemassa.

Toinen luonnon suuri ihme täällä ovat jatkuvat lumisateet. Totta on, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Voisi vaan täälläkin loppua edes muutamaksi kuukaudeksi tuo lumen tulo. Henkilökohtaisesti pärjäisin ihan hyvin sillä, että lunta sataa marraskuusta maaliskuuhun. Kenen valopään ajatus sekin on, että täällä sataa lunta vielä toukokuun puolessa välissä?

Sää vaihtelee täällä yllättävästi. Viikko sitten oli yli +20 ja nyt ollaan taas miinuksella alkavissa lukemissa iltaisin. Pistää miettimään, miksi ylipäänsä muutin etelästä pohjoiseen. No, syyt siihen muuttoon olivat ja ovat edelleenkin hyvät. Yksi parhaista syistä oli ja on vakituinen työ. Toinen, ehkä vielä parempi syy on se, että täällä sai mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. Kenelläkään ei ollut minusta ennakkokäsitystä sen perusteella, että tunsi minut tai jonkun ystäväni tai sukulaiseni entuudestaan. Täällä pääsi täysin omien voimiensa ja lahjojensa varaan.

Toisaalta on pelottavaa irrottautua täysin tutuista verkostoista ja maisemista, ottaa suunta täysin erilaiseen maisemaan ja kulttuuriin. Eihän tässä sentään vielä kieltä vaihtamaan joutunut, mutta Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä on vissi ero. Se ero näkyy ihmisissä, elämänrytmissä ja maailmankatsomuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti