perjantaina, toukokuuta 19, 2006

Kuolemasta

Ajatukset ovat tänään jotenkin sekavat. Töitä on liikaa ja mielessä taka-alalla painaa huoli rakkaasta ihmisestä, jolla on vaikea päivä. Ei ole helppoa saattaa hautaan omaa isäänsä. Ei edes silloin, kun kuolema on ollut odotettavissa ja surutyötä on ehtinyt tehdä jo sairaalasängyn vierellä.

Kuolema ja sen käsitteleminen on aina vaikeaa. Työn puolella näen yleensä elämänsä huippuvireessä olevia ihmisiä, mutta heitä koskettaa monesti isovanhemman poisnukkuminen tai oman vanhemman äkillinen ja arvaamaton lähtö. Koulutus on toki antanut eväitä siihen, kuinka läheisensä menettäneen kanssa on toimittava, mutta mikään koulutus ei lopultakaan anna sitä tietoa, miten toista voi oikeasti auttaa.

Olen huomannut, että nuorille ihmisille kuolema tuntuu kaukaiselta ja kauhistuttavalta. Jokainen nuori ajattelee, ettei kuolema voi koskaan tavoittaa juuri häntä itseään. Kauhistuttavinta on, jos joku suurin piirtein oman ikäinen kuolee. Se herättää nuoressa ihmisessä kuolemanpelon. Pelon, jota ei voi järkevästi käsitellä, sillä totuushan on se, että ennemmin tai myöhemmin jokainen kuolee. Joillekin pelko on kuitenkin niin lamaannuttavaa, että ihminen lakkaa elämästä pelätessään väistämätöntä.

Rakkaan ihmisen tilanteeseen palatakseni, hän on puhunut minulle paljon asioistaan. Hän on puhunut vanhemmistaan, omista ajatuksistaan ja tunteistaan sekä lapsistaan. Minä ymmärrän sen vaikeuden, joka on olemassa, kun täytyy kertoa pienelle lapselle niinkin vaikeaselkoisesta asiasta kuin kuolema. Lapsi ei ymmärrä asiaa samalla tavalla kuin aikuinen. Monen lapsen mielestä voi kuolla tänään ja leikkiä taas huomenna. Lapsen maailmassa taikuus on normaalia. Selittämättömiä asioita voi tapahtua.

Aikuiset eivät usko selittämättömiin asioihin. Eivät sitten millään. Vaikka kuolema koskettaa jokaista, kukaan ei osaa sitä selittää. Vieläkään kukaan ei selitä, miksi ihmiset kuolevat silloin kun kuolevat ja näennäisesti sattumanvaraisessa järjestyksessä. Ystäväni sanoi isänsä kohdalla tästä kauniisti;
"isäni lähtee sitten, kun hänelle on paikka valmiina, ei aiemmin"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti