perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Miten lie?

En tiedä, onko älykästä jakaa ajatuksiaan täysin avoimella forumilla vai pitäisikö sulkea itsensä johonkin hoitolaitokseen mielenterveysongelmien vuoksi. No, ainakaan vielä eivät ole raahanneet hoitoon väkisin. Kai se kuuluu ihmisen elämään epäillä kaikkia ja kaikkea, kunnes toisin todistetaan. Minä en nimittäin usko, että ensimmäinenkään ihminen voi pitää ketään syyttömänä, kunnes toisin todistetaan. Ihmisen luonteeseen kuuluu se ikuinen epäilys siitä, että toinen huijaa kuitenkin. Johan se tuli todistettua Raamatun syntiinlankeemuksen kohdalla, että ihminen on herkkäuskoinen ja taipuvainen epäilemään. Eihän käärme sitä omenaa ihmiselle väkisin turpaan tunkenut. Käärme vain kysyi; "Sanoiko Jumala todella niin?"

Vähän saman tyyppiseen ajattelutapaan törmää joka päivä oman päänsä sisällä. Aina hakee merkitystä puheen takaa, vaikka sitä siellä ei olisikaan. Tietysti kun näitä asioita töissä ehtii pohtia päivästä toiseen, ei ole ihme, jos alkaa päässä vipata suuri ratas. Toisaalta olisi virkistävää joskus pohtia asioita ilman sitä tuomitsevaa asennetta, joka tuntuu tuuppaavaan toisesta laidasta aina sisälle ja sotkemaan hyvän pohdinnan. Järki aina väittää, että asioiden pohtiminen jälkikäteen on turhaa, koska kaatunutta maitoa ei enää saa takaisin astiaan.

Mitenköhän sitä saisi itsensä kehittymään siihen suuntaan, mihin haluaa? Tuntuu, että kehitys menee aina minne sattuu. Toisaalta siitä ei ole kauaa, kun havainnoin itsessäni kummallisia asenteita ja yllättävää kulmien hioutumista. Muistelen joskus nuorempana olleeni jyrkkä ja ehdoton asenteissani. Tietyt asenteet eivät ole muuttuneet minnekään, kuten asenteet perheeseen ja ystäviin, mutta enää toisten tekemiset eivät välttämättä aiheuta niin suuria tunnekuohuja. Riippuu tietenkin täysin siitä, kuka tekee ja mitä tekee.

Onkohan se kehitystä vai taantumista?

Ehkä minä vain palaan kohti sitä kehitysvaihetta, jossa ihminen päätti tulla alas puusta. Varmaan puussa olisikin helpompi elää. Ei tulisi mietiskeltyä sitä, mikä on ihmisen olemassaolon oikeutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti